30 hp tohatsu problem, help please

Discussion in 'Bubba's Outboards' started by riverosa, Oct 29, 2008.

  1. riverosa

    riverosa New Member

    Messages:
    29
    State:
    Tennessee
    Two stroke motor running hard for 10 minutes then idle down the engine acts as if it has ran out of gas. Won't start back up for 20-30 minutes. Bulb is tight, turns over fast, just wont start. Any suggestions???
     
  2. BigBird

    BigBird New Member

    Messages:
    2,104
    State:
    Charlotte, NC
    Since there is a delay starting up after warmed-is your motor peeing? Just making sure you are not running hot.
     

  3. riverosa

    riverosa New Member

    Messages:
    29
    State:
    Tennessee
    The water pump seems to be fine. Its only after I run wide open throttle for a while then slow down in a no wake zone. There is a new prop on the motor and I was wondering if its too big or something causing it to overheat. 9.9X11
     
  4. Bubbakat

    Bubbakat New Member

    Messages:
    4,532
    State:
    McMinnvill
    Do a spark test and look at the plugs to see if all of them are fireing. Do you have a manuel for this motor.
     
  5. riverosa

    riverosa New Member

    Messages:
    29
    State:
    Tennessee
    No but a manual is on line under Tohatsu USA. I can look up anything there.
     
  6. papasage

    papasage Member

    Messages:
    311
    State:
    Fitzgerald, Geo
    could be a bad coil . check for cracks . when coil gits hot will quit let it cool a bit it will run
     
  7. riverosa

    riverosa New Member

    Messages:
    29
    State:
    Tennessee
    that makes sense, however the manual calls for a 9.6X13 prop and I am running a 9.9X11. Do you think that would have anything to do with it??
    I dont have a tach.